Atopijski dermatitis

AD je jedna od najčešh bolesti današnjice. To je bolest savremenog doba, koja je u porastu i do 3 puta u poslednjih 30 godina. Oboljeva 10 -20% dece i 3 – 4% odraslih.

Atopija je nasledna sklonost ka alergijama. AD je prenaglašena reakcija kože, odnosno preterana osetljivost kože na faktore spoljne sredine.

Ekcem je širi pojam od AD. Skoro svaku pojavu na koži nazivamo ekcemom. AD je samo jedna vrsta ekcema. Osim AD, u grupu ekcema spadaju i kontaktni dermatitis, seboroični dermatitis, neurodermatitis. Imaju slične simptome: neizdrživ svrab, perutanje, iritacija i zapaljenje kože. Ženska deca su nešto podložnija AD i deca, koju su majke rodile u poznijim godinama života.
To je hronično oboljenje. Ponavljaju se naleti – recidivi. Često, u 50-60% slučajeva, dete pored AD, kasnije dobije alergijski rinitis i konjuktivitis, astmu (ređe alergiju na neku hranu).

ZAŠTO SE JAVLJA BAŠ KOD MALE DECE?

Koža beba i male dece se znatno razlikuje od kože odraslih. Na površini kože se nalazi hidrolipidni sloj, koji štiti kožu od gubitka vlage i spoljnih uticaja. Kod beba je ovaj sloj nedovoljno razvijen. Njihova koža je tanja, znojne i lojne žlezde su nezrele, kiselost kože (PH barijera) je nepotpuna. Zato je dečija koža podložna dejstvu spoljnih faktora i infekcija.

KAKO NASTAJE, ODNOSNO ŠTA JE UZROK?

AD se javlja kod genetski predisponiranih osoba. Jedan roditelj je u 30% slučajeva imao AD, a oba u 70% slučajeva. Nasleđuje se manjak prirodno vlažećih materija u koži (kao što su aminokiseline) i narušeni metabolizam lipida u koži.
Nasleđuje se i prenaglašeni imunološki odgovor – preterano aktiviranje ćelija imunog sistema. Treći važan uzrok su okidači -faktori iz spoljne sredine:

 1. hrana (u prvoj godini života): kravlje mleko, jaja, riba, školjke, brašno, soja, kikiriki, lešnik
 2. konzervansi, aditivi, veštačke boje
 3. polen, duvanski dim, prašina, perje
 4. infekcije, stres
 5. hemikalije nanete na kožu (fizički iritansi)
 6. prekomerna toplota ili hladnoća
 7. znojenje
 8. sintetički i vuneni materijali, itd.

Dakle, narušena, nasledna funkcionalna barijera kože omogućava prodor iritansa i alergena, dolazi do zapaljenja kože, javlja se svrab i češanje, što dalje oštećuje kožu i promene se vrte u krug. To je tzv. začarani krug, koji utiče na kvalitet života deteta.

KAKVA JE KLINIČKA SLIKA, KOJE SU MANIFESTACIJE?

Prve promene se mogu primetiti u 2.-3. mesecu života, kada beba ima delove kože koji su suvi, rapavi, potom crveni – šire se, sa sitnim plikovima, erozijama kože usled češanja, ljuspice, ranice. Mogu se javiti na bilo kom delu kože, najčešće na obrazima (simetrično), kosmatom delu glave, iza ušiju. To je I-infantilni stadijum. Često je povezan sa alergijom na neku hranu. Promene se obično smiruju do 2. godine života.

Ako se recidivi nastave, promene su na pregibima (unutrašnja strana) laktova, kolena, vrata, oko doručja i skočnog zgloba. U 50% slučajeva se smiruju do 5-6 godine ili do pubetteta. To je
II-juvenilni stadijum.
Ako se promene nastave u toku celog života, to je generalizovani oblik – neurodermatitis.

AD u svom toku ima dve faze:

 • akutna faza ima navedene karakteristike: crvenilo, koje se širi, ljuspice, jak svrab, peckanje kože, erozije usled češanja, ranice koje se komplikuju infekcijom.
 • neaktivna faza – hronično stanje: izrazito suva koža, perutanje, svrab (kseroza kože).

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, godišnjeg doba, čak i od dana do dana. Javljaju se i dodatni psihološki problemi: nedostatak sna (usled češanja), nervoza, smanjenje pažnje, povučenost, slabija koncentracija, često lošiji uspeh u školi, diskriminacija vršnjaka – pogoršava se kvalitet života.

AD – lečenje:

1. PREPOZNATI BOLEST – POSTAVITI DIJAGNOZU.
2. PRAVILAN RITAM ŽIVOTA I ISHRANE:
a) oblačiti samo pamučnu odeću ,
b) izbegavati sintetičke i vunene materijale,
c) ne utopljavati dete previše-znoj dodatno nadražuje kožu,
d) prilikom pranja odeće – dvostruko ispiranje (da se dobro ispere deterdžent), izbegavati omekšivače, pranje nove odeće pre pvog oblačenja.
e) izbegavati sapune i šampone koji isušuju kožu (oštećuju hidrolipidni sloj kože).
3. PRAVILAN ZBOR PREPARATA ZA HIGIJENU,NEGU I ZAŠTITU KOŽE Ima za cilj:
1. održavanje odgovarajućeg PH kože,
2. sačuvati funkcionalni epidermis (površinski hidrolpidni sloj kože),
3. pravilna hidratacija,
4. saniranje zapaljenja,
5. produžiti perod između upalnih stanja.

KAKO POMOĆI DETETU SA AD?

 1. kupati u mlakoj vodi,do 36 stepeni C,ne duže od 5 minuta, preporučuje se tuširanje,
 2. koristiti bebi kupku i bebi šampon sa dodatkom prirodnih ulja (sadrže esencijalne masne kiseline), koje ublažavaju crvenilo i iritaciju i imaju regenerativno dejstvo,
 3. sušiti kožu tapkanjem i nekoliko puta dnevno mazati kožu visokokvalitetnim, medicinskim kremama (za lice ) i mlekom za telo, koje sadrže aktivne dodatke koji umiruju, hrane i štite kožu. Ponuda ovih preparata na našem tržištu je velika, od brendiranih, inostranih preparata sa mineralnom vodom, do domaće visokokvalitetne kozmetike, po puno povoljnijim cenama.
 4. deci sa AD prija boravak na moru leti, kada se simptomi bolesti povlače,
 5. redovno seći nokte, bebama pamučne rukavice noću
 6. dojenče – što duže na majčinom mleku, zbog njegove zaštitne uloge.

Medicinsku terapiju propisuje pedijatar, a nekad je potebna konsultacija dermatologa i imunologa.

Dr Vesna Vojnović Čolović, specijalista pedijatrije ordinacije Kinder Care

Kontaktirajte nas

Stojimo vam na raspolaganju.