Ishrana deteta u drugoj godini života

Dete prohoda krajem prve i početkom druge godine života. U prvoj godini dobije u masi oko 6,5 kg i poraste oko 25 cm.U drugoj godini dobije u masi oko 2,5 kg prosečno i poraste oko 7 cm. S obzirom da se u drugoj godini usporava rast i razvoj, smanjuje se potreba za energijom i belančevinama na kg telesne mase.

Značajna karakteristika ovog razvojnog perioda je da dete jede relativno manje nego u periodu odojčeta. Smanjuje se broj obroka. Dete ima 3 glavna obroka (doručak,ručak i večera) i 2 užine. Užinu da uzima iz svoje ruke: kriška hleba sa namazima, voće, biskvit, kolač, jer to omogućava osamostaljivanje deteta.

Potrebno je da dete svakodnevno dobije raznovrsnu hranu iz sve 4 osnovne grupe:

  • mleko i mlečni proizvodi
  • meso i riba
  • povrće i voće
  • hleb i druga skrobna hrana

Smajuje se i količina mleka. Dovoljno je 1/2 litra mleka dnevno: šolja ujutru i šolja uveče. Umesto mleka može od 7. meseca jogurt, kiselo mleko, pavlaka i razne vrste sireva: mladi sir (gruda), topljeni polumasni sirevi…Ne treba davati sir sa pijace.

U početku se pojedine vrste hrane daju odvojeno, na istom tanjiru, da dete može da bira. Kasnije se može pomešati. Meso se daje pasirano, zatim gnječeno pa seckano; može faširana šnicla, da jede iz ruke. Na tanjir staviti manju količinu hrane, jer dete tada bolje jede. Kad pojede, dodajte još koliko želi.

Deca u II godini imaju bolju koordinaciju pokreta ruke, ručnog zgloba, šake i prstiju šake. Imaju veći broj mlečnih zuba, tako da su sve samostalnija u procesu hranjenja. Žele sama da jedu i odbijaju pomoć roditelja. Dete sedi za stolom, dajte mu kašiku i pustite ga da pokušava samo. U početku su deca nespretna, prosipaju hranu po stolu i oko njega, mešaju i igraju se sa hranom (period brljanja). Roditelji česte greše i ne puštaju dete da jede samo. To može da izazove suprotan efekat od željenog – dete odbija da jede.

Kad god možete jedite zajedno, porodično, za stolom. Pokažite mu primerom, a ne prinudom. Deca uče od starijih kako se drži kašika. Na starije se ugledaju i u izboru hrane.

Samostalno hranjenje je veoma važan korak u razvoju dece, sticanju samostalnosti i samopouzdanja.

Sa 18 meseci dobro drži kašiku, mada još uvek prosipa hranu. Šolju drži sa obe ruke.

Sa 24 meseca služi se kašikom i retko prosipa hranu. Drži čašu sa jednom rukom.

Sa 36 meseci uspešno se samo hrani, bez prosipanja.

U drugoj godini može da nastane prolazno smanjenje apetita ili smanjen interes za pojedine vrste hrane. Apetit je promenljiv i kad je dete zdravo. Deca jednostavno neku vrstu hrane vole više a neku manje. To treba uvažiti što je više moguće. Dozvolite im da biraju. To otvara apetit. Ako neku vrstu hrane dete odbija, promenite način pripremanja te namirnice. To razbija krutost režima ishrane i smanjuje odbojnost kod deteta.

U drugoj, trećoj pa i četvrtoj godini ne davati semenke, kokice, leblebije, orašaste plodove, jer lako može da dođe do aspiracije, ili pak stavljanja ovih plodova u nos i uši.

Dr Vesna Vojnović Čolović
specijalista pedijatrije

Kontaktirajte nas

Stojimo vam na raspolaganju.