Letovanje sa decom

Da bi uživali u dobrom raspoloženju, zdravlju, odmorili se, ojačali imunitet svoje dece, napunili baterije za narednu radnu godinu, potrebno je pored dobre volje naraviti i dobru pripremu.

Nekoliko bitnih stvari su:

 1. Putna apoteka
 2. Ishrana
 3. Nega i zaštita kože.

U priručnoj putnoj apoteci trebalo bi da se nađu:

 1. Sirup ili čepići (odojče) u slučaju povišene telesne temperature.
 2. Antihistaminik u vidu sirupa i mast, kod alergija, ujeda insekata.
 3. Sredstvo za nadoknadu tečnosti – rehidraciju deteta kod visoke temperature ili za zaustavljanje povraćanja. To su kesice elektrolita koje se rastvaraju prema uputstvu na kesici. Dete se poji često, po malo (odojče na 5′ 1kk, prvih sat-dva). Prekinuti unos hrane prvih 4-5 sati.
 4. Kapi za nos ili hipertonični rastvor u spreju za nos.
 5. Antibiotska mast ua oči i kozu.
 6. Za obradu rane: 3% Hidrogen, 3% rastvor borne kiseline (za ispiranje očiju), Octanisept, sterilna gaza, hanzaplast, zavoj…..
 7. Probiotik – u slučaju proliva i za jačanje imuniteta deteta.
 8. Preparat protiv ujeda komaraca
 9. Antibiotik – najčešće nije potreban. Daje se samo u konsultaciji sa lekarom. Ako idete na mesto gde nema apoteke – antibiotik širokog spektra. Ako idete u inostranstvo, obavezno na vreme regulišite putno osiguranje.

Ishrana

Gde god da putujete ne menjajte svakodnevni način ishrane, naročito ako se radi o odojčetu i malom detetu. Ne menjati vrstu mleka i redosled obroka. Ne uvodite nove namirnice u ishranu odojčeta. Držite se vrste i količine hrane na koju je dete naviklo, mozete samo češće nuditi vodu odojčetu.

Ako spremate hranu za malo dete, odaberite smeštaj gde će te imati uslove da spremite obrok, na koji je dete naviklo. Možete poneti teglice gotove hrane za bebe, ako je odojče to prihvatilo ranije. Starija deca se lako prilagođavaju hotelskoj hrani, čak se raduju ovoj promeni, uživaju u izboru. Nešto više sladoleda i brze hrane neće škoditi, ako je hrana sveža i higijenski ispravna. Izbegavati kupovinu hrane na plaži od neproverenih proizvođača. Fabrički sladoled je uvek siguran izbor. Potrudite se da dete svaki dan unese sveže voće i povrće i da uvek imate flaširanu vodu.

Aktivnosti u toku dana uskladite sa ritmom spavanja i obroka. Tako će te izbeći nervozu i neraspoloženje koje vam može obeležiti letovanje.

Nega i zaštita kože

Boravite na plaži sa detetom u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Postepeno izlažite dete dejstvu sunčevih zraka. Od 10-16 h budite u dubokoj hladovini. Zabranjeno je direktno izlaganje suncu odojčeta (do godinu dana). Koristite preparate sa visokim stepenom zaštite-SPF 50+. Sve otkrivene delove tela mazati na svaka 2 sata. Oblačite dete u laganu pamučnu odeću, pastelnih boja. Za odojče – ruke i noge pokrivene (zatita i od sunca i od insekata), šeširić sa širokim obodom. U hladovini takođe obavezna UV zaštita sa visokim zaštitnim faktorom. Nudite dete često da pije flaširanu vodu. Ne kupati bebe u moru. Što je dete mlađe potrebno je više preparata za svakodnevnu negu – univerzalne kreme.

OBAVEZNO svakodnevno pregledati kožu u potrazi za ujedima komaraca ili krpeljima.

NAGLASILA BIH: Ako putujete svijim kolima,pravite česte pauze, lagan obrok: suva kifla, voda, voće. Poneti sredstvo protiv povraćanja. Jutarnje šetnje pored mora su vrlo zdrave. To je prirodna inhalacija, pa deca nemaju problema sa disajnim putevima. Da bi se malo dete lakše prilagodilo novom prostoru i dešavanjima ponesite omiljenu igračku, ćebence. Za stariju decu društvene igre za plazu ili kišno popodne i najvažnije pune kofere strpljenja i dobre volje da bi porodično letovanje ostalo u lepom pamćenju.

Želim Vam da uživate u letovanju sa svojom decom i da budete zdravi.

Dr.Vesna Vojnović Čolović spec.pedijatrije

Kontaktirajte nas

Stojimo vam na raspolaganju.