Škola roditeljstva

Kao i svaka promena u životu tako i dolazak bebe na svet podrazumeva brojne nedoumice i nesigurnosti kod budućih roditelja.

U našoj školi roditeljstva buduće mame i tate će kroz jedinstven i sveobuhvatan program moći da dobiju kvalitetne informacije i edukaciju i tako se na pravi način pripreme za novog člana porodice.

Besplatna predavanja za trudnice

Ishrana novorođenčeta

Prvih dana i nedelja po dolasku bebe, roditelji se nalaze pred brojnim dilemama. Svakako najdominantnija strepnja je da li beba dovoljno napreduje. Pregršt saveta vezanih za ishranu kako mame tako i bebe mogu predstavljati veće opterećenje nego korist. Pojam roditeljstva u tom periodu se, ne retko, poistovećuje samo sa tim koliko je beba dobila u težini.

Teme o kojima ćemo diskutovati su vezane za sam početak dojenja, promenu količine i sastava mleka, promene izgleda bebine stolice, očekivanog dnevnog i mesečnog napredovanja. Pričaćemo o štucanju, bljuckanju, povraćanju, prolivu, zatvoru. Sta znaci krv u stolici, u povraćanom sadrzaju? Kako se manifestuje nepodnošenje mlečnog šećera i proteina kravljeg mleka? Šta pratimo kod bebe hranjene formulom, na šta obratiti pažnju, gojaznost. Pridružite nam se

Ishrana bebe

Don’t worry, be happy

Porođaj jeste jedno teško iskustvo za bebu i pri prvom susretu možda baš i nije onakva kakvom smo je zamišljali. Crveno modra, umazana, otečena, nesimetrična….
Želeći da pomognemo, proći ćemo zajedno kroz neke pojave i stanja koja bi mogla da zabrinu i uznemire mamu. Videćemo šta je sve to što je očekivano i normalno za bebu, na šta treba da se obrati pažnja i da se prati a šta može da bude potencijalni problem.

Zašto postoji asimetrija glavice, sta su kefalhematomi, fontanele…. Zasto nastaje prelom ključne kosti; koje su sve promene na koži, akrocijanoza, mongolske mrlje; promene na ocima, šta je to u pelenama……. hajde da krenemo zajedno u ovu malu avanturu. Pridružite nam se

skola roditeljstva

Tematska predavanja

Moj prvi “all inclusive” hotel

Beba je stigla kući. Sve je na svom mestu, čisto, mirišljavo opremljeno s puno ljubavi i isčekivanja, samo nema “uputstva za upotrebu”. Za bebu, mamu i tatu počinje jedna divna avantura, igra otkrivanja i upoznavanja.

Svet bebe i svet odraslih počinju da se međusobno prepliću rezultujući uzajamnom privrženošću, sigurnošću, ljubavlju, poverenjem. Šta je sve potrebno bebi, šta joj prija a šta ne, kako da joj pomognemo….

Stimulativno i bezbedno okruženje, spavanje, dnevne aktivnosti, bljuckanje, povraćanje, kada da se javi pedijatru, samo su neke teme o kojima ćemo zajedno pričati.

Budite član naše interesantne, interaktivne a nadasve korisne Škole roditeljstva. Pridružite nam se

bebina soba

Nega novorođenčeta

Šta podrazumevamo pod negom bebe? Funkcija i građa bebine kože. Koju kozmetiku da koristimo, kada, gde i koliko. Da li, kada i kako čistiti nosić i uši. Koje su to promene koje možemo da vidimo na koži bebe i šta da radimo. Kako izgleda osip od vrućine, od maminih hormona, perutanje…. Suženje i krmeljanje okica….Govorićemo o promenama u ustima, mlečnim i/ili gljivičnim naslagama. Kako seći nokte, zašto smo obazrivi kod zanoktica. Šta raditi kod pelenskog osipa, kako se izboriti sa temenjačom, nega genitalne regije – ovo su samo neke od tema o kojima ćemo pričati. Pridružite nam se.

nega beba

Najčesće greške iz najboljih namera

U želji da bebi pružimo najbolje, u periodu sticanja prvog roditeljskog iskustva sa gomilom saveta sa strane, u datom trenutku, mama i tata čine ono što im izgleda najprihvatljivije i najlogičnije kao rešenje. I onda čujemo “teško tebi kada se navikne na ruke”, “čekaj 40 dana…”, “vidi, hoće da sedi..”.

Koji je to uzrast kada su neki naši postupci poželjni, stimulativni i korisni a kada mogu da budu kontraproduktivni, da li je beba koja plače samo gladna, treba li je buditi, stavljati rukavice, pomagati joj ili ne….. Da li ćemo je razmaziti, treba li je nositi, kako se noću ponašati, kako danju?

Da li postoji generacijsko razmimoilaženje u stavovima vezanim za ophođenje sa bebom, da li je došlo neko “drugo vreme”?

Želimo, dajući Vam neke interesantne savete, da zajedno sa svojom bebom što sigurnijim korakom idete ka sticanju sopstvenog roditeljskog znanja i iskustva. Pridružite nam se

greske

Nauči me da spavam

Roditelji se često pitaju kada će beba početi da spava duže tokom noći. Regulisanje dnevno noćnog ritma je vrlo kompleksan proces koji zavisi od dosta faktora. Ne treba da budemo pasivni i da čekamo prirodu da učini nesto za nas. Beba brže uspostavlja dnevno noćni ritam ako rodtelji obezbede adekvatno spoljašnje okruženje. Šta je ono sto mame i tate mogu da učine a da stimulišu uspostavljanje fiziološkog ritma spavanja i budnosti kod bebe? Kako se ponašati tokom dana a kako noću, kako utiču svetlo, muzika, zvuci na bebin san; značaj rituala; treninzi uspavljivanja, kada, kako, zašto… Ne smemo da zaboravimo da osim želje da nam bebe spavaju, postoje stanja kada je neophodno buditi ih. Ovo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati da damo odgovore. Pridružite nam se

uspavljivanje bebe

Radionice

Pozicioniranje – manevri smirivanja bebe

Da bi se obezbedio sveobuhvatan, harmoničan razvoj bebe i stimulisali svi njeni potencijali potrebni su određeni preduslovi. Pravilno pozicioniranje odnosno manipulisanje prilikom držanja, podizanja, spuštanja, hranjenja, nošenja, oblačenja, je od izuzetne važnosti. Oponašajući fiziološke položaje, prateći i stimulišući dinamiku sazrevanja, mozgu se šalju informacije koje obezbeđuju formiranje pravilnih šema pokreta. Paralelno sa motornim razvojem ide i čulni, emotivni, saznajni. Pravilnim držanjem obezbeđujemo stimulativni uticaj svetlosti, zvuka, pokreta. Menevri smirivanja, posebno tokom prvog meseca života bebe predstavljaju za roditelje pravi “čarobni štapić” . Adekvatnim položajem tokom pričanja sa bebom, obezbeđujemo njeno aktivno učešće sa pojavom imitacije kao početkom komunikacije.

U našoj radionici ćemo kroz izlaganje ali prevashodno praktičnim putem, zajedno sa našim lutkama bebama, naučiti načine držanja i “rukovanja” bebom. Upoznaćemo buduće mame i tate sa tajnama smirivanja uplakane bebe. Držaćemo je da podrigne, šetaćemo je, pričati sa njom. Upoznavaćemo je sa svetom oko nje. Pridružite nam se

pozicioniranje bebe

Ja bih da se kupam

Voda – divno okruženje koje bebu povezuje sa nekim prethodnim iskustvom. Pored maminog i tatinog glasa, ona je jedina senzacija koja je njoj poznata i koja joj uliva osećaj sigurnosti i smirenja. Relaksacija, lakši i “mekši” pokreti, osećaj lakoće …. Kada početi sa kupanjem bebe, kako je držati? Treba li je kupati svaki dan, tuširati, potapati? Koliko često prati kosu, sta ako se nakvasi pupčanik? Šta ako uđe voda u usi, koju kozmetiku koristiti, kolika treba da je temperature vode… O ovim i drugim pitanjima ćemo pričati a naše bebi lutke ce buduće mame i tate okupati. Pridružite nam se

kupanje bebe

Naše usluge

Opšta pedijatrija

Opšta pedijatrija je usmerena ka  preventivnim pregledima dece svih uzrasta kao i pregledima bolesne dece, koju smo u mogućnosti da pregledamo u našoj ordinaciji ili Vašem domu.

Razvojna pedijatrija

Rast i razvoj deteta čine sve one promene koje se dešavaju u toku vremena po određenom redosledu počevši od fizičkih, senzornih, kognitivnih, verbalnih, socijalnih.

Laboratorijske analize

Pedijatrijska ordinacija Kinder Care pruža različite vrste laboratorijskih analiza brzo, kvalitetno i uz maksimalnu pažnju prema svakom pacijentu.

Vakcinacija

Vakcinacija – imunizacija je najbolji način sprečavanja (prevencije) oboljevanja od zaraznih bolesti. Vakcinacijom se sprečava širenje zaraza među decom, ali i odraslima.

UZ kukova

Ultrazvuk kukova kod beba je precizna dijagnostička metoda za otkrivanje poremećaja kuka. Savet je da se pregled uradi po rođenju deteta, u trećem i po potrebi u šestom mesecu.

Rad sa specijanim pedagogom

Naša ordinacija pruža uslugu individualnog rada sa decom, u cilju poboljšanja i unapređivanja socijalizacije kao i savetodavni rad sa roditeljima radi efikasnijeg i svesnijeg pristupa problemu i realnije slike u pogledu budućeg razvoja deteta.

Kontaktirajte nas

Stojimo vam na raspolaganju.