Uvođenje nemlečne ishrane u ishranu odojčeta

Dojenje je idealni način ishrane deteta prvih 6 meseci života. Ako dete ne sisa, daje se adaptirano mleko. Kako beba raste, energetske i nutritivne potrebe se povećavaju. One su individualne kod svakog deteta, a i različita je i količina mleka koju stvaraju pojedine doilje.

Zato se uvođenje nemlečne hrane određuje individualno. Obično je to u petom ili šestom mesecu života. Najveći broj odojčadi pre toga nije neuromuskularno zrelo da prihvati čvršću hranu.

Uvek se daje jedna vrsta hrane, a sledeća posle intervala o najmanje 3 – 4 dana. Na taj način se može uočiti eventuala pojava neponošljivosti (alergija).

Prvo se daje mlečna kaša bez glutena: pirinčana, zatim kukuruzna. To su pirinčane pahuljice, može bez dodatog adaptiranog mleka u prahu. Razmute se na majčinom mleku ili adaptiranom mleku koje beba već pije, ili pahuljice koje sadrže i adaptirano mleko u prahu i razmućuje se prema uputstvu. Može se početi ujutru 2 – 4 kk i polako se povećava, koliko beba hoće. Ujutru, da bi se primetila eventualna alergija. Posle nekoliko dana, kada dete prihvati mlečnu kašu – daje se uveče i dopuni podojem, da se beba zasiti i da spava celu noć.

Posle 5 – 6 dana uvodi se sok od jabuke. Birajte slatku jabuku, ogulite je, izrendajte, procedite kroz gazu ili običnu cediljku. Dajte postepeno od 2 do 3 kafene kašičice i polako povećavajte do 100 gr. Zatim sok od breskve, kajsije, kruške, šljive… Sok ubrzava peristatiku creva i sprečiće zatvor koji mogu da daju pirinčane pahuljice.

Zatim se uvodi povrće – povrćna kaša. To je drugi obrok (ručak) oko 11-11:30. Pire krompir (batat) – izgnječen, dobro kuvan krompir sa malo vašeg ili adaptiranog mleka 3 – 5 dana. Zatim krompir i tikvica. Treća je bundeva ili šargarepa. Dakle jedno belo, jedno zeleno, jedno narandžasto povrće. Zatim se jedno izbacuje, a uvodi četvrta vrsta – karfiol. Zatim blitva sa krompirom, spanać, mlad grašak od 7 meseci i dalje redom. Leguminoze(pasulj) tek sa godinu dana.

Kad dete jede 3 vrste povrća, uvodi se meso: mlađe juneće, teleće, jagnjeće, pileće, ćureće, dobro kuvano, iseckano i pasirano od 2 – 3kk postepeno do 50 – 60 gr. Svinjsko meso se daje sa 10 do 12 meseci, obično kombinacija – mleveno juneće i svinjsko (faširana šnicla). Pileća džigerica (od pilića hranjenih koncentratom na farmama) se ne preporučuje. U početku se meso daje 2-3 puta nedeljno, kasnije 4-5 puta nedeljno.

Sa punih 6 meseci se uvodi žumance. Jaje dobro kuvano, 7 minuta i daje se postepeno: 1/8,1/4,1/2 i tek za mesec dana celo žumance, svaki drugi dan. Meso se daje u početku 2-3 puta nedeljno,kasnije 4-5 puta.

Riba, nemasna, kuvana se uvodi od 9og meseca, ako nema alergija na ribu u porodici i ako dete nema atopijsku konstituciju. U protivnom, uvodi se tek posle godinu dana.

Povrće i meso-koliko dete pojede, dopuniti mlekom (podojem). Od 7 meseci može se dodati jogurt, pavlaka, kiselo mleko. To pomaže i da beba lakše proguta meso i povrće. Onda beba spava od 12 – 14 sati. Kad se probudi – podoj (III obrok).

Oko 17 h – voćna kaša (IV obrok). Sveža, strugana jabuka, jabuka i izgnječena banana, izgnječena breskva, kajsija… To je voćni obrok.

Oko 20 h, posle kupanja V obrok-mlečna kaša i podoj. Dakle pet obroka od pet meseci do godinu dana.

Gluten (pšenično zrno, raž, ječam) se uvodi od 7-8 meseci. Postoje gotove pahuljice koje sadrže sve žetarice i adaptirano mleko u prahu. Sa 7 meseci može se dati mladi sir (gruda) i polumasni, topljeni sirevi.

Odojče se hrani kafenom kašikom iz tanjira(ne bočica).

Ne stavljati dete u kravet, sa bočicom mleka.

Ne davati razblažene sokove iz flašice u toku celog dana.

Gotova hrana – teglice sa mešavinom voća, povrće i meso, tek kada se proveri podnošljivost svakog sastojka posebno. Pojedine vrste industrijski pripremljene hrane sadrže dosta šećera i soli, što nije pogodno za ishranu odojčeta.

Odojčetu se hrana ne soli i ne šećeri do godinu dana.

Odojčad naučena na teglice gotove hrane, teško prihvataju spremljenu hranu, neće da žvaću.

Med – tek sa godinu dana.

Dr Vesna Vojnović Čolović
specijalista pedijatrije

Kontaktirajte nas

Stojimo vam na raspolaganju.