Znacaj i prednosti dojenja

Majčino mleko je najbolja i najkompletnija hrana za zdravo, donešeno novorođenče i odojče, jer se svojim sastavom idealno prilagođava nutritivnim, kalorijskim i metaboličkim potrebama
deteta, prvih šest meseci života.

Sastav majčinog mleka se menja. Varira od obroka do obroka, doba dana, laktacijskog perioda, od jedne do druge majke. Majčino mleko je upravo onakvo, kakvo je potrebno njenom detetu u određenom trenutku – prilagođava se potrebama odočeta koje raste.

Lučenje mleka počinje u poslednjim mesecima trudnoće, a znatno se povećava posle porođaja. Prvih 4-5 dana mleko je gusto, žuto, lepljivo, zbog velikog sadržaja proteina, antitela, vitamina A, vitamina K, antitela, minerala. To je kolostrum. Kaže se da je kolostrum prva imunizacija deteta jer pomaže u sazrevanju i regulaciji bebinog imunog sistema i štiti je od mnogih infekcija. Do kraja druge nedelje mleko postaje ređe, beličasto, jer se smanjuje sadržaj belančevina ali ima više masti i glukoze, pa je kaloričnije – prelazno mleko. Početkom treće nedelje stvara se zrelo mleko-vodenasto, diskretno plavičaste nijanse na početku podoja i više belo na kraju,zbog većeg sadržaja masti.

Prednosti majčinog mleka:

 1. u hemijskom sastavu;
 2. imunobiološke prednosti-antiinfektivna svojstva;
 3. prednosti u varenju i apsorpciji;
 4. ostale prednosti.

Majčino mleko izgleda vodeno, jer sadrži drugu vrstu belančevina. To su proteini surutke ili laktalbumini, dok kravlje mleko sadrži kazein. Ono sadrži esencialne aminokiseline neophodne za rast i razvoj u prvim mesecima života, naročito za mentalni razvoj odojčeta. Masti su bogate nezasićenim, esencijalnim masnim kiselinama, neophodnim za sazrevanje moždanih struktura i štednju energije. Sadržaj masti se menja u toku podoja: zadnje porcije mleka u toku podoja imaju više masti. Večernji podoji imaju više masti, mleko je belje, ima manje vode i grudi majke ne moraju biti nabrekle kao ujutru. Beba se brže zasiti večernjim, kaloričnijim mlekom. Sadržaj masti uslovljen je i genetskim varijacijama i ishranom majke.

Majčino mleko sadrži mlečni šećer – laktozu. Ona svojim razlaganjem u crevima stvara kiselu sredinu, koja sprečava razvoj E.colli (crevne infekcije) i omogućava apsorpciju kalcijuma. Sadržaj mineralnih materija je 4x manji u ženinom mleku nego u kravljem (manje opterećenje za nezrele bubrege novorođenčeta i mladog odojčeta). Međusobni odnos kalcijuma i fosfora (2:1) omogućava bolju mineralizaciju kostiju. Otuda je rahitis mnogo ređi i blaži kod dojenog deteta. Apsorpcija minerala i vitmina je takođe mnogo veća (ređa anemija). Sadržaj vitamina C varira i zavisi od ishrane majke. Jedino čega nema dovoljno je vitamin D i dodaje se od 8. dana života.

Biološko-imunološke prednosti: majčino mleko poseduje antibakterijska, antivirusna i antiparazitna svojstva. Štiti zdravlje deteta, a ima i protektivne efekte na zdravlje majke. Sadrži antitela, biološki aktivne ćelije (leukocite, limfocite, makrofage…), zaštitne faktore, faktore rasta, enzime… Majčino mleko nije sterilno. Može da sadrži nekoliko hiljada bakterija, ali zaštitni faktori onemogućavaju nastanak infekcije.

Dojeno odojče je manje izloženo stranim belančevinama – zaštićeno je od alergija. Manje oboljeva od respiratornih i crevnih infekcija, upala ušiju, infekcija mokraćnih kanala, pothranjenosti, iznenadne smrti, dijabetesa, karcinoma, dentalnih problema, anemija… Ako majka doji – smanjuje se rizik od : Ca dojke i jajnika, osteoporoze, brže reguliše telesnu težinu…

Prednosti u varenju i apsorpciji: koagulum humanog mleka je porozan, za razliku od kravljeg koji je čvrst, gumast, teže i duže se vari. Sadrži oko 70 fermenata, koji olakšavavaju varenje.

Ostale prednosti: majčino mleko je sveže, toplo, uvek pri ruci, ne zahteva nikakvu pripremu, najeftinija moguća hrana, smanjuje oboljevanja odojčadi i izdatke za zdravstvenu službu, blago slatkog ukusa (laktoza ima manji stepen slatkoće) i odojče se ne navikava na slatku hranu, lakše prihvata nemlečnu hranu; čin dojenja je važan za razvoj i stvaranje emotivne veze majke i njenog deteta (dojena odojčad su kao odrasle osobe stabilnije i komunikativnije ličnosti); dojenje može biti presudan faktor koji omogućava preživljavanje u vanrednim uslovima života.

Šta je važno za uspešno dojenje:

 1. Posmatrajte svoju bebu i osluškujte njene potrebe, pa će te znati da udovoljite njenim zahtevima. Dozvolite svojoj bebi da sisa kad god hoće i koliko hoće – to se zove ishrana na zahtev deteta.
 2. Bebe najbolje znaju šta im je potrebno, pa ih pustite da vas vode. Ako dozvolite svojoj bebi da rukovodi dojenjem, onda se luči najbolje mleko, beba je zadovoljna, manje plače i bolje napreduje.
 3. Ključ uspešnog dojenja je odluka majke – dojiću svoju bebu, a kako se to radi informisaću se.

Odgovori na praktična pitanja:

 1. Dojite svoju bebu dokle god ona to želi – godinu dana i duže
 2. Ponudite odojčetu vodu ( prokuvanu ohlađenu na sobnoj temperaturi ). Pojiti bebu kafenom kiašičicom, između podoja, ako neće ne sekirajte se, beba najbolje zna šta joj je potrebno.
 3. Noćni podoj izbacuje sama beba. Odojčad koja spavaju 6 – 7 sati (neuhranjena, koja ne napreduju – treba buditi).
 4. Febrilno stanje majke i negnojni mastitis – nisu kontraindikacija za dojenje.
 5. Plač je kasni pokazatelj gladi. Dojenče staviti na dojku čim počne da se meškolji, pući ili otvara usta, okreće glavu, odnosno čim pokaže prve signale kojima traži hranu.
 6. Dužinu svakog podoja određuje samo odojče ( prosečno 10 – 30min. ).
 7. Dati jednu dojku da sisa do kraja pa onda dati drugu.
 8. Stolica dojenog deteta je formirana, bez mirisa, lako se skine sa pelene. Odojče može da ima 5 stolica dnevno ili jednu u 5 dana.
 9. Žena može da proizvede mnogo više mleka nego što je bebi potrebno. Važno je da želi da doji svoju bebu i da je stavlja što češće na dojku. Davanje druge hrane i tečnosti koči signale koje beba daje telu svoje majke i koči stvaranje mleka. Važno je da majka bude uverena da može da svojoj bebi podari mleka onoliko koliko je potrebno.

VAŽNO JE DA VERUJETE U SEBE I DA BUDETE INFORMISANI.

Dr Vesna Vojnović Čolović
specijalista pedijatrije

Kontaktirajte nas

Stojimo vam na raspolaganju.